Fructele și legumele sunt foarte importante în dezvoltarea armonioasă a copiilor iar specialiștii recomandă ca cei mici să mănânce porții zilnice pentru a crește mari și sănatoși.
Legumele însă, spre deosebire de fructe, nu sunt la fel de iubite sau apreciate de cei mici, mai ales varza, brocolli sau morcovul, pe care mulți copii refuză să le mănânce. Spre deosebire de fructe, legumele conțin mai multe fibre ce ajută la eliminarea toxinelor din organism sau la prevenirea constipației dar sunt și o sursă naturală de vitamine și minerale.
Trebuie să mai știți că, porțiile zilnice de legume recomandate de doctori sunt orientative deoarece fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și, ca și în cazul oricărui alt aliment, nu este bine să exagerăm.
Iată însă care sunt recomandările: copii între 2 și 6 ani trebuie să mănance trei porții de legume zilnic iar cei peste 6 ani între trei și cinci porții zilnic.
Un alt mare beneficiu al legumelor este faptul că acestea luptă împotriva obezității infantile și le dau copiilor energia de care au nevoie zi de zi.
Dar ce ne facem cu copiii mofturoși care refuză să mănânce legume? Metoda forțării copiilor este strict interzisă! Mai bine ne punem imaginația la treabă și le arătăm celor mici că legumele sunt delicioase! Iată propunerile noastre:
- decorați farfuria astfel încât cei mici să-și dorească să guste
- gătiți împreună cu copilul dumneavoastră și povestiți-i mai multe despre legumele pe care le folosiți
- mergeți împreună la cumpărături și lăsați-l pe prichindel să aleagă legumele care îi plac
- folosiți legumele și la altceva decât la gătit…de exemplu puteți face ștampile din legume
- faceți un concurs de mâncat legume în familie…un premiu atractiv pentru câștigător sigur le va atrage atenția copiilor
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.