Sortarea obiectelor (jocuri pentru preșcolari)

Jocurile didactice de sortare a obiectelor pentru preșcolari sunt utile și distractive. Acestea se pot face cu ajutorul cuburilor, jucăriilor sau obiectelor din natură (frunze, ghinde, castane) iar sortarea și formarea de grupe cu aceste obiecte se poate face după anumite criterii cum ar fi formă, culoare sau mărime. Vă propunem o serie de jocuri ce pot fi folosite atât acasă de părinți dar și la grădiniță de către educatoare.

1) Tava magică

Via: Childcareland

Pentru acest joc veți avea nevoie de o tavă de prăjituri ( brioșe), hârtie colorată, o foarfecă.

Decupați cercuri din hârtie colorată și puneți-le în tavă, ca în poza de mai jos. Decupați apoi multe bucăți mici de hârtie colorată de diverse culori, forme și mărimi pe care copiii trebuie să le sorteze și să le pună în tavă la culoare potrivită.

Iată câteva exemple:

  • după culoare
  • după formă
  • după mărime

Tava magică

2) Coșulețe colorate

Via: OcMommies

Pentru acestă activitate veți avea nevoie de câteva coșulețe colorate de plastic. Dați copiilor obiecte de diverse culori și rugați-i să sorteze obiectele după anumite criterii.

Coșulețe colorate

3) Forme geometrice

Via: Crafts For Kids

Pe un carton colorat desenați o formă geometrică. Rugați apoi copiii să pună pe acel carton, doar acea forma geometrică. Puteți face acest joc cu orice tip de obiect, de exemplu cu animale. Pentru a face jocul mai complicat puteți desena imagini mici și mari rugându-i pe copii să găsească obiectele mici și mari.

Forme geometrice

4) Sortăm cereale

Via: Childcareland

Pentru acest joc veți avea nevoie de mai multe tipuri de cereale și un bol ca în imaginea de mai jos. Amestecați cerealele și rugați-i pe copiii să le sorteze în funcție de formă, culoare sau mărime.

Sortăm cereale

5) Punguțe magice

Via: Childcareland (model 1)

Via: Pinterst ( model 2)

Pe câteva pungi de hârtie sau carton lipiți imagini diverse cum ar fi un coș pe care scrie o cifră. Puteți folosi orice imagine tinând cont de obiectele pe care doriți ca cei mici să le sorteze. Apoi scoateți la imprimantă imagini cu fructe pe care sunt scrise cifre și rugați-i pe copiii să pună mărul potrivit în punga potrivită.

Punguțe magice model 1

Punguțe magice model 2

Speak Your Mind