Cele cinci simțuri

Vă propunem o serie de activități educative care să-i ajute pe copii să-și însușească mai ușor noțiunile legate de simțurile umane. 

1) Cutia senzorială (Sensory Box) – Simțul tactil

Cutia senzorială este o activitate folosită foarte des la grădiniță în cadrul activităților de cunoașterea mediului sau educarea limbajului.

Tema cutiei depinde de tema abordată la clasă iar cutia poate conține:

  • jucării diverse (animale, cuburi, mașinuțe, personaje, etc)
  • fructe și legume
  • obiecte de uz caznic
  • materiale din natură (frunze, flori, ghinde, castane, etc)
  • mâncare și condimente

Cum se joacă:

Varianta 1: fiecare copil alege cu ochii închiși câte un obiect pe care trebuie să-l pipăie și apoi să-l numească. Puteți complica jocul rugându-i pe cei mici să vă spună și alte obiecte care sunt în aceeiași categorie cu obiectul pe care l-au luat din cutie sau să facă o propoziție cu acel cuvânt.

Varianta 2: lăsați copiii să cerceteze și să descopere singuri ce se află în cutie. În timp ce ei privesc și experimentează, puneți-le întrebări și oferiți-le detalii despre acele obiecte.

De asemenea într-o cutie senzorială puteți pune spumă de ras, făină, nisip, apă, cocă, frișcă, semințe. Puteți pune multe obiecte colorate într-o cutie peste care apoi să puneți apă și să o băgați la congelator sau puteți pune obiecte de o singură culoare.

În imaginile de mai jos vă prezentăm câteva cutii senzoriale cu tema Toamna:img_0344fall sensory bin1 166 100_7900 colorful-scented-sensory-bin1 IMG_7550 IMG_3700 img_0345

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Ghicește ce ai gustat – Simtul gustativ

Pentru a realiza jocuri legate de simțul gustativ veți avea nevoie de produse alimentare. Aveți totuși grijă ce anume le dați copiilor să mănânce și mai important nu-i obligați să guste ceva ce nu vor să guste.

Cum se joacă:

Varianta 1: Pe o farfurie sau într-un castron puneți bucățele de fructe sau legume. Fiecare copil alege câte o bucățică și spune ce fruct sau legumă a gustat. Dezvolatați jocul rugându-i să vă spună ce gust are acel aliment sau dacă mai stiu și alt aliment care are același gust sau este din aceeiași familie (de exemplu tot un fruct).

Varinta 2: Pe o farfurie aranjați frumos mai multe alimente ce au gusturi diferite ( acru, dulce, amar, sărat). Puteți crea un animal sau o imagine. Rugați-i pe copii să guste și să vă spună ce anume este acru sau dulce sau sărat și ce alte alimente mai știu care să aibă un gust asemănător.

3) Năsucuri curioase – Simțul olfactiv

Pentru a testa simțul olfactiv puteți folosi de asemenea produse alimentare dar în special condimente. Mai puteți folosi parfumuri, potpourri, materiale din natură dar țineți cont că anumite mirosuri pot produce alergii sau pot fi prea puternice pentru copii.

Cum se joacă:

Varianta 1: puneți condimente diferite în borcane micuțe și rugați-i pe cei mici să le miroasă. La început probabil că nu le vor recunoaște, dar cu timpul vă vor putea spune ce anume se află în fiecare borcan.

Varianta 2: Îmbibați cu anumite substante sau esențe bucățele de vată și apoi băgați vată mirositoare în ouă de plastic ( cum sunt cele de la ouăle cu surprize). Copilul deschide oul, miroase și numește produsul. Puteți pune pe masă toate produsele folosite și să-l rugați pe copil să pună fiecare ou lângă produsul corect.

4) Spune-mi ce se aude – Simtul auditiv

Pentru a testa simțul auditiv putem folosi o mulțime de obiecte, de la instrumente muzicale la produse alimentare.

Cum se joacă:

Varianta 1: într-o cutie sau într-o geantă puneți câteva obiecte care fac gălăgie ( jucării, instrumente muzicale, borcane mici umplute cu diverse obiecte precum nasturi, etc). Acoperiți cutia sau închideți geanta și lăsați-i pe cei mici să descopere fiecare obiect în parte. În timp ce se joacă le puteți pune tot felul de întrebări sau le puteți da detalii despre ce anume face acel obiect sau cum este sunetul scos.

Varianta 2: rugați copilul să stea cu spatele și dați drumul din mână la câteva obiecte care să facă zgomot atunci când ating pământul. Întrebați-l pe copil apoi, câte obiecte a auzit căzând.

Varianta 3: copilul trebuie să stea cu spatele sau cu ochii închiși. Faceți un zgomot (bateți în masă, loviți două linguri, deschideți o ușă, etc) și rugați-l pe copil să vă spună ce zgomot a auzit.

Varianta 4: una dintre cele mai ușoare și plăcute activități de educare și testare a simțului auditiv implică un set de instrumente muzicale pentru copii. Cu ajutorul lui, copiii vor învăța ce sunete scoate fiecare instrument muzical, ce tip de sunet este fiecare dar și ce este ritmul sau cum pot combina diverse sunete pentru a crea o melodie.

Set instrumente muzicale

Set instrumente muzicale

5) Ghicește ce lipsește – Simțul vizual 

Pentru a realiza această activitate puteți folosi orice tip de materiale, de la jucării la obiecte din natură.

Cum se joacă:

Varianta 1: pe o masă înșirați un număr de obiecte. Rugați copilul să închidă ochii și ascundeți un obiect. Copilul trebuie să ghicească obiectul care lipsește.

Varianta 2: pentru această activitate veți avea nevoie de imagini diverse. De exemplu îi puteți spune copilului o poveste cu ajutorul falshcardurilor. La sfârșit ascundeți câte o imagine și rugați-l pe copil să vă spună ce imagine lipsește.

Speak Your Mind