Literacy Beginnings este o carte scrisă de Irene Fountas și Gay Su Pinnell ce prezintă principalii pași care trebuie urmați atunci când începem procesul de predare a alfabetului în cadrul grădiniței.
Cartea scoate în evidență trei trăsături principale care ar trebui să caracterizeze activitățile organizate la grădiniță și anume:
- Copiii învață prin joacă.
- Activitățile la grădiniță trebuie să fie distractive.
- Bazele alfabetizării copiilor trebuie puse încă de la începutul grădiniței.
În introducerea cărții, autorii prezintă două grupe de copii, una cu copii de trei ani iar alta cu copii de patru ani și felul în care aceștia își desfășoară activitățile zilnice. Ceea ce autorii vor să sublinieze este faptul că între activitățile de învățare și momentele de relaxare și de joacă trebuie să existe un echilibru perfect. Dacă o grupă de copii are parte numai de activități de predare atunci copiii vor fi obosiți, nu vor dori să mai coopereze și nu vor mai fi atenți. O pauză în activitate este de asemenea oricand bine venită, dacă observați că cei mici nu se concentrează.
Capitolul I al cărții începe cu un citat scris de John Dewey:
“If we teach today, as we taught yesterday, we rob children of tomorrow.” (Dacă vom preda azi așa cum am predat ieri, le furăm copiilor viitorul.)
Astă înseamnă că, atunci când realizăm planificarea pentru un nou an de grădiniță trebuie să luăm în considerare că lumea din jurul nostru evoluează zilnic și că noi, ca și profesori, suntem obligați să evoluăm o dată cu ea. Sigur fiecare dintre noi își aduce aminte de anii veseli de grădiniță cu poezii, povești și cântece, de joaca în curte și gentuța cu mâncare, de primele descoperiri și primele prietenii. Însă acum, copiii trăiesc o altfel de copilărie, înconjurați de informații și de imagini, ce îi ajută să se dezvolte mult mai repede. Tot mai mulți părinți observă la copii lor un interes evident pentru litere de la vârste foarte fragede, fapt ce ar trebui să ne facă să înțelegem că predarea alfabetului la grădiniță înainte de grupa pregătitoare nu mai este o idee de neconceput.
Un profesor bun este acela care focusează activitățile pe curiozitățile și interesele copiilor și care folosește tocmai această curiozitate pentru a-i ghida pe copii în lumea magică a literelor. Pentru a-i motiva pe copii în acest proces de învățare, putem folosi activități distractive și ce îi implică direct pe copii.
Autorii cărții fac referire și la ce anume trebuie să se regăsească în bibiloteca fiecărei clase de grădiniță. International Reading Association împreună cu National Association for the Education of Young Children au făcut următoarele recomandări:
Colțul Bibliotecă trebuie să conțină:
- cărți diverse pentru copii
- imagini ce reprezintă semne și imagini din mediul înconjurător, ce conțin litere
- cărți mari
- centrul de litere care conține litere din diverse materiale, imagini cu litere, jocuri cu litere
- cd-uri cu cântece, povești, exerciții cu litere și cuvinte pentru copii
- mape cu fișe de colorat și pentru exersarea scrisului
La sfârșitul primului capitol, autorii critică folosirea fișelor de lucru ca metodă de predare și pledează pentru jocurile didactice ca principală metodă de predare a alfabetului și a deprinderii scrisului și cititului. Este deja foarte bine cunoscută folosirea de fișe de lucru ca metodă de predare fapt complet greșit, având în vedere că aceste fișe sunt de fapt o metodă de evaluare a copiilor.
Biblioteca grupei trebuie să fie un centru interactiv unde copiii se joacă și învață cu plăcere. Cărțile trebuie să fie adaptate vârstei lor dar și temei abordate în acea săptămână la grădiniță. Mulți educatori și profesori se plâng de faptul că nu găsesc mereu o carte potrivită pentru o anumită temă, dar să nu uităm că putem adapta o anumită poveste în funcție de planificarea noastră. De exemplu putem folosi povestea Ridichea cea uriașă atât la tema Legume de toamnă cât și la tema Familia mea. De asemenea, internetul este o sursă infinită de inspirație care vă poate ajuta să descoperiți povești din alte culturi care se pot potrivi la tema voastră.
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.