Explorând toamna – activități distractive pentru preșcolari

Toamna este unul dintre cele mai frumoase și mai bogate anotimpuri. Ea ne oferă un spectacol al culorilor și al gusturilor care ne poate inspira în crearea de activități inovative de predare în cadrul grădiniței. Frunzele, florile, legumele sau castanele și ghindele, toate aceste minuni ale naturii pot face parte din procesul de învățare.

Știm deja că toți copiii învață prin joacă, așa că aducând resurse naturale și experimentând cu ajutorul lor îi ajutăm pe copii să înțeleagă mai ușor și într-un mod foarte plăcut care sunt schimbările ce se petrec în natură.

Iată câteva idei care să vă inspire atunci când planificați activitățile din cadrul proiectului “Toamna”.

1) Știință: Oare ce se ascunde într-o tărtăcuță?

Pentru această activitate veți avea nevoie de tărtăcuțe de diferite forme și culori, farfurii de plastic, clești cu care copiii să apuce semințele și lupe.

La început povestiți-le copiilor despre aceste legume și lăsați-i să le exploreze în voie, să le atingă, să le miroasă. Apoi tăiați-le în două jumătăți și rugați-i pe copii să vă spună ce se ascunde într-o tărtăcuță. Apoi spuneți-le să scoată semințele și să le examineze cu lupa. La sfârșit puteți face un panou pe o bucată de carton pe care să scrieți toate concluzile la care ați ajuns, să lipiți desene, semințe sau poze.

2) Activitate practică: Dovleci strălucitori

Pentru a realiza această activitate veți avea nevoie de sticle de plastic mici și pe cât se poate de rotunde (de la suc sau apă), colorant alimentar portocaliu, glicerină, sclipici și markere negre.

Rugați copiii să decoreze sticlele de platic desenând fața unui dovleac. Apoi turnați în sticlă un pic de colorant alimentar, glicerină, apă și sclipici. Puneți capacul și amestecați foarte bine. Acum aveți dovleci strălucitori!

3) Știință: Sortăm frunze de toamnă

Adunați cu ajutorul copiilor frunze de toamnă de culori diferite (roșu, verde, galben, portocaliu). Pregătiți apoi mese de lucru pentru copii după cum urmează: în mijlocul mesei puneți cîteva tăvi pe care copiii să pună frunzele pe care le-au adunat. Pe marginea mesei puneți hârtii colorate roșii, verzi, galben, portocaliu, maro. Apoi rugați-i pe copii să pună frunzele pe hârtia colorată corectă ( frunza trebuie să aibă aceiași culoare ca și hârtia).

4) Activitate în aer liber: Vânătoarea de frunze 

Joaca în aer liber este foarte importantă pentru copii. De aceea o vânătoare de frunze este o activitate ideală. Ce aveți de făcut: dați fiecărui copil câte o foaie pe care ați printat imagini cu frunze și numărul de frunze pe care copiii trebuie să le adune ( găsiți aici un model). Apoi rugați-i să adune exact acele frunze cu care mai târziu vor realiza un colaj de toamnă.

5) Artă: Mai mult decât o frunză

Adunați frunze mari. Lipiți-le apoi pe un carton colorat și rugați-i pe copii să creeze cu ajutorul creioanelor colorate sau cariocilor un omuleț din acea frunză.

Puteți face orice alt model doriți: cu copac, flori sau animale.

6) Activitate senzorială: Simțim textura toamnei

Pentru această activitate veți avea nevoie de câteva frunze mari și o folie de aluminiu. Rugați-i pe copii să îmbrace fiecare frunză în folie de aluminiu și apoi să simtă frunza prin folie.

7) Activitate senzorială 2: Cum miroase toamna

Ceaiurile din fructe sunt foarte utile pentru a explora toamna cu…năsucurile. Puneți apă caldă în diverse recipiente și diferite pliculețe cu ceaiuri în coșulețe pe masă. Copiii trebuie să pună pliculețe în apă și apoi să miroasă fiecare ceai în parte, pentru a vedea a ce miroase și din ce fruct a fost făcut ceaiul. Puteți amesteca ceaiurile pentru a obține arome și mirosuri noi.

8) Activitate practică: Punem murături 

Mergeți la piață însoțiți de copii și cumpărați diverse legume de toamnă. Ajunși înapoi la grădiniță, lăsați-i pe cei mici să le exploreze în voie pentru a le cunoaște mai bine. Apoi cu ajutorul copiilor, puneți-le pe toate într-un borcan mare împreună cu alte ingrediente ce se pun la murături. Astfel le puteți povesti despre cum se pregătesc oamenii pentru venirea iernii.

9) Activitate senzoriala 3: Spune-mi ce-ai gustat

Alegeți câteva fructe de toamnă și tăiați-le în bucățele mici. Fiecare copil trebuie să ia câte o bucată de fruct (având ochii închiși) și să spună ce a gustat dar și alte detalii despre acel fruct.

10) Joc de rol: Semințele magice

Pentru a realiza această activitate veți avea nevoie de semințe de dovleac și câteva tărtăcuțe sau dovleci mai mici. Prima dată  spuneți-le copiilor că aveți niște semințe de dovleac fermecate și că îi rugați să vă ajute să le plantați. Apoi mergeți în curte și după ce toate semințele sunt în pământ rostiți împreună cu cei mici câteva cuvinte magice. A doua zi, puneți în grădină tărtăcuțele și aduceți copii să le vadă. Fiecare copil primește câte una pe care trebuie să o decoreze.

 

Speak Your Mind