Crează un centru de “Liniște și Siguranță”

   Colțul meu de Liniște

O idee execentă pentru orice grupă de grădiniță este crearea unui centru de Liniște și Siguranță, un loc unde copiii pot merge atungi când sunt supărați, obosiți, frustrați sau se simt copleșiți de activitățile zilnice.

Atunci când lucrăm cu copiii unul dintre țeluri este să-i învățăm pe cei mici cum să facă față diferitelor emoții prin care trec iar acest centru chiar funcționează.

De cele mai multe ori când copiii nu sunt cuminți sau când nu mai putem să ne înțelegem cu ei, alegem să îi trimitem pe un scaun (time out)  adică să ia o pauză de la activitatea pe care o fac și să stea izolați de restul grupului, ca o pedeapsă. Dar folosirea unui colț de liniște și siguranță îi ajută pe copii să recapete controlul asupra lor și asupra comportamentului lor, să se liniștească într-un loc în care se simt în siguranță, să se gândească la ce au făcut.

Important este nu ca profesorul sau părintele să-l trimită pe copil acolo (deși este foarte normal și probabil) ci copilul să meargă singur acolo când simte nevoia de o pauză.

Când copiii pierd controlul și sunt trimiși în acest colț de liniște, imediat după ce s-au liniștit ar fi bine să vorbiți deschis cu ei despre ce s-a întamplat. Dacă un copil este frustrat și vizitează acest colț din propria inițiativă asta înseamnă că procesul de învățare a început. Nu uitați că acest centru este un spațiu sigur care să-i ajute pe copii, nu un loc de pedeapsă.

Unde și cum putem realiza un Centru de Liniște și Siguranță

Puteți înlocui spațiul sau colțul pe îl care aveți deja pregătit pentru zona de time out sau de pauză cu acest colț al liniștii.

  • Acasă sau la grădiniță, găsiți un loc împreună cu copii în care să aranjați acest colț. Explicați-le copiilor că acolo pot merge de fiecare dată când se simt obosiți supărați, frustrați și că acel loc este unul sigur.
  • Puneți perne mari sau fotolii și agățați la nivelul copiilor imagini care calmează, sunt pozitive și aduc bucurie copiilor.
  • Lângă perne puneți un coș cu cărți ( potrivite vârstei copiilor), muzică relaxantă ( un cd player cu căști este ideal) și o cutie cu jucării senzoriale ( jucării moi, care se pot strânge în mână).
  • De asemenea mai puteși pune: o cutie muzicală, o oglindă cu mâner, un glob cu zăpadă, un carnet cu hârtie și creioane, o tăbliță de desenat.

Decideți împreună cu copiii cum se va numi această zonă. În acest fel copiii nu vor vedea acest loc ca pe o pedeapsă sau un time out ci ca un loc sigur și personal.

Speak Your Mind