Mai sunt doar câteva zile până la debutul noului an școlar! Pentru mulți copilași acesta este primul lor an de grădiniță, iar emotiile sunt mari atât pentru ei cât și pentru părinți.
De aceea am rugat-o pe Simona, cea mai îndrăgită educatoare din blogosfera românească și creatoarea site-ului Grădinița Fluturașilor Talentați, să ofere câteva sfaturi părinților și copiilor ce pășesc pentru prima dată pe acest tărâm magic al copilăriei, grădinița. Iată ce ne-a scris ea:
“Copacii își scutură crengile, semn că toamna vrea să își intre în drepturi….Odată cu venirea toamnei, prichindeii se pregătesc să pășească cu emoție pragul grădiniței. Unii, pentru prima dată…
Alături de ei, părinții ( la fel de emoționați) îi însoțesc pe poarta grădiniței și admiră cu nesaț tablourile pline de culoare de pe holuri. ”Oare cum arată sala mea?”, ” E oare plină de jucării?”, ” Îmi voi face mulți prieteni?”- sunt câteva dintre întrebările ce le trec prin minte micuților.
Însă, de cele mai multe ori, începutul anului școlar aduce cu el și multe plânsete . Nu toți copiii vor să se despartă de mămicile lor și refuză categoric să rămână la grădiniță. Pentru a evita acest lucru, părintele poate începe să-l pregătească cu câteva luni înainte. El poate să-i povestească despre activitățile ce se vor desfășura aici, să exerseze acasă desenul, pictura sau modelajul, să se împrietenească din timpul vacanței cu viitorii colegi. Pentru rezultate și mai bune, părintele poate aduce copilul în vizită, să se familiarizeze cu mediul grădiniței.
De asemenea, este indicat, să pregătiți împreună ghiozdănelul de seara și să purtați câteva discuții cu el.
Treptat, copiii se vor acomoda .Educatoare îi ajută să-și cunoască colegii. Cea mai bună perioadă de familiarizare este în timpul Întâlnirii de dimineață.
Preșcolarii au la dispoziție două săptămâni pentru a se acomoda. Această perioadă urmează să fie alocată evaluării inițiale. Acum, educatoarea va folosi diverse jocuri și fișe pentru a vedea care este nivelul intelectual al fiecărui copil. Toate aceste informații vor fi notate și păstrate în dosare, în sala de grupă.
După perioada de acomodare, copiii vor trece la activitățile propriu-zise. Pentru fiecare proiect tematic desfășurat împreună cu copiii, educatoarea va solicita , prin intermediul unei scrisori către părinți ( afișată la avizier) materialele necesare ( de ex. frunze, legume, fructe etc).
Fie că optați pentru o grădiniță cu program normal, fie pentru una cu program prelungit, preșcolarul are nevoie de uniformă , de haine cât mai comode ( de preferat sunt pantalonii de trening, fără curea, capse, pentru ca cel mic să se poate dezbrăca ușor), papuci și un ghiozdănel.
Dacă duceți copilul la o grădiniță cu program normal ( 8-12), acesta trebuie să aibă în ghiozdănel un pachețel cu mâncare și o sticlă cu apă.
Indiferent de program, nu uitați să puneți în ghiozdan șervețele ,un prosopel și un rând de haine pentru schimb ( pentru eventualele accidente).
Pentru grădiniță veți mai avea nevoie de o pijama și o pernă ( în caz că preșcolarul doarme acolo), de un prosop și de rechizite ( se vor stabili în prima ședință cu părinții).
Să aveți parte de un an școlar minunat și nu uitați să-i duceți pe cei mici la grădiniță! Frecventarea grădiniței este esențială pentru buna dezolvare a copilului!”
Îi mulțumim Simonei pentru sfaturi și pentru poze și îi dorim să aibă un an școlar plin de realizări și de bucurii alături de fluturașii ei talentați!
Mulțumesc frumos pentru găzduire!