Prima zi de grădiniță

Prima zi de gradinita

Prima zi de grădiniță

Grădinița este un loc magic, plin de jucării și jocuri, de copii, de râsete si voie bună. Este primul pas in viața de preșcolar a copiilor și tocmai de aceasta, este foarte important. Aici își va face primii prieteni și va învăța primele jocuri, va cânta primele cântecele si va recita mândru prima poezie. Toate informațiile acumulate la grădinița îi vor fi vitale mai târziu, la școală. De aceea este foarte important să alegem cu mare atenție grădinița la care va merge copilul nostru și să-l încurajăm pe cel mic să privescă increzător mersul la grădiniță.
Prima zi de grădiniță poate fi însă foarte dificilă atât pentru copii cât și pentru părinți. Asta se întamplă mai ales dacă, cel mic nu a frecventat în prealabil o creșă.
Sute de întrebări îți vin in minte: oare îi va plăcea grădinița, oare se va întelege cu copiii, oare va asculta de educatoare, oare va mânca, oare va fi luat în brațe și alinat de către cineva dacă va plânge după mama?
Pentru a putea trece cu brio de această zi foarte importantă ar fi bine să urmăm câteva reguli. Iată câteva dintre sfaturile noastre!

În primul rând este foarte important să-i povestiți copilului despre grădiniță cu ceva vreme înainte să înceapă să o frecventeze. Astfel el nu va fi speriat de acest loc și nici nu se va simți abandonat. De asemenea, pentru a se obisnui mai usor cu ideea, este indicat sa faceți câteva vizite la grădinița împreună cu cel mic, pentru ca acesta să se acomodeze cu clădirea, cu copiii, cu educatoarele și mai ales sa vadă că, toți copiii pleacă acasă după program.
Copiii simt foarte bine starea noastră de spirit și de aceea este bine să nu lăsăm emoțiile să ne tradeze în prima zi de grădiniță. Chiar dacă suntem îngrijorați sau plini de neliniști, aceste sentimente nu trebuie transmise și copiilor. Încercați să folosiți multe vorbe încurajatoare, să zâmbiți si să-i oferiți acel comfort sentimental de care are nevoie. Reaminti-ți că aici își va face prieteni noi, va învata multe lucruri interesante și că dacă are vreo problemă, poate oricand să vorbească cu educatoarea lui și că, la sfârsitul programului veți veni să-l luați acasă. Nu uitați că totul va fi bine!
Fiecare dintre noi simte o anumită frică sau reținere atunci când vine vorba de un loc nou. La fel și copiii pot fi copleșiți de această nouă experiență. De aceea, cel mai bine este să le povestiți exact ce vor face la grădiniță. Încercați să folosiți cât mai multe exemple pozitive prin care să-i ilustrați programul zilnic și de ce nu, strecurați în discuție și amintiri din propria dumneavoastră experiență la grădiniță.
Desi părerile sunt împărțite dacă să rămâneți cu copilul la grădiniță sau nu în prima zi sau prima săptămână, fiecare părinte își cunoaste cel mai bine copilul și știe ce este mai bine pentru el. Sunt foarte mult grădinițe care sugerează că acomodarea este mult mai usoară dacă, în primele zile, mama intra împreună cu copilul in clasă si mai stă câteva momente până când acesta se simte în largul lui sau nu mai plânge. Aceasta metodă este susținută chiar și de psihologi, care cred că acomodarea treptată este cea mai bună metodă. De asemeanea acest tip de acolodare mai presupune și prelungirea zilnică a programului. Asta inseamnă că, cel mic nu trebuie sa stea o zi intreagă la grădiniță, ci să petreacă o ora sau două și apoi să meargă acasă, ca apoi in zilele urmatoare programul să i se prelungească.
Un alt aspect foarte important este pregătirea ghiozadanului pentru grădiniță. Acesta trebuie să conțină: haine de schimb, pijama pentru programul de somn, jucăria preferată, pantofi de schimb, o sapcă sau o pălărie și șervețele. Nu uitați să treceți pe eticheta hainelor numele copilului dumneavoastră pentru a nu avea surpriza neplacută de a fi date altor copii.

Nu uitați! După ce ați predat copilul educatoarei și v-ați asigurat că totul este bine, este timpul sa plecați. Nu faceți asta când copilul nu se uită sau nu-l lăsați pur și simplu și plecați, ci acordați-i un timp rezonabil pentru a-și lua la revedere. Pentru cei mici este foarte importantă o îmbrățișare si o vorbă frumoasă!

Comments

  1. Lore_Dana says:

    Multumim pentru sfaturi!

  2. Un articol foarte util si interesant.

  3. Prima zi de gradinita…este grea si pentru copii dar si pentru parinti….multumesc pentru sfaturi.

Trackbacks

Speak Your Mind