Suntem pregătiți pentru grădiniță? (partea 1)

Ne pregătim pentru grădiniță

În ultimii ani, tot mai mulți părinți au fost puși in fața unei decizii nedrepte. Din ce în ce mai puține mame, stau acasă cu copii mai mult de un an, obligate de sistem sau de constrângeri, să se întoarcă la serviciu. Și atunci, vine evident momentul să decizi ce vei face cu cel mic. Opțiunile nu sunt multe ba chiar le poți număra pe degetele de la o mâna.Statul, cel care ar trebui să ne apere interesele și să ne ofere o șansă de a trăi mai bine prin prisma deciziilor luate, nu a facut decât să ignore o realitate atât de evidentă. Într-adevăr vremurile s-au schimbat, s-au schimbat și oamenii și mentalitățile dar oare asta îi face pe cei mici să fie pregătiți să intre în colectivitate mai devreme decât este indicat?

Specialiștii afirmă că vârsta potrivită de a intra în colectivitate este de 3 ani. Se presupune că atunci, copiii sunt pregătiți să facă față provocărilor care vor apărea pe drum, precum despărțirea de casă și de părinți, integrarea într-un mediu nou, acomodarea cu alți oameni, cu alte reguli, cu alte idei.

Aceiași specialiști ne asigură că, grădinița aduce numai beneficii copiilor prin faptul că îi stimulează să  încerce lucruri noi și îi pune față în față cu primele experiențe academice. De altfel, s-a dovedit faptul că, preșcolarii asimilează informațiile noi foarte repede, aceasta fiind și o vârstă potrivită pentru a începe să învețe o limbă străină.  Copii care merg la grădiniță au mai multe șanse în viață, deoarece aici se pun primele baze ale educației și nu numai. Aici invață să fie sociabili, deschiși, comunicativi, să împartă, să-și exprime părerile și sentimentele, să-și învingă temerile și timiditatea, să asculte, să respecte.

Însă adevaratul rol al grădiniței este acela de integrare în societate și de socializare, deoarece îi conectează pe copii de la vârste foarte fragede cu lumea necunoscută din jurul lor. Cadrele didactice fac din grădiniță un loc unde învățatul devine un joc, iar în joaca lor copiii învață despre natura, oameni, animale sau meserii, punând prima cărămidă la temelia propriei lor educații.

Dar ce facem în cazul în care nu mai putem să stăm acasă până când cel mic împlineste 3 ani sau dacă nu avem cu cine să-l lăsăm acasă până atunci?

Opțiunile, nu prea multe de altfel, ne ridică semne de întrebare, prin prima elementelor necunoscute care sunt implicate în luarea unei astfel de decizii. Peste toate, mai apare și anxietatea despărțirii de copil, care de multe ori este copleșitoare. Dar cum putem sa trecem peste aceste momente și să luam cea mai buna decizie? Iată câteva idei!

 Bunicii

De cele mai multe ori apelăm la ajutorul familiei atunci când avem o problemă, deoarece știm că pe ei ne putem de cele mai multe ori, baza. Și bineînteles, prima noastra alegere sunt bunicii. Trecuți deja prin viață, cu o vasta experiență în creșterea copiilor, aceștia preiau, cu sau fără voia lor, responsabilitatea îngrijirii și educării copilului. Grijulii și foarte iubitori, bunicii sunt o opțiune foarte bună.

Creșa

Fie ea de stat sau particulară, creșa este o opțiune de luat în considerare. Pe lânga faptul că cel mic este într-un mediu sigur, la creșă se pun primele baze ale socializarii, atât cu alți copii cât si cu alți adulți.

Așa că dacă v-ați decis să mergeți pe varianta creșei iată ce ar trebui să luați în considerare:

  • fiind foarte mic, copilul sigur va plânge. Nu vă lăsați descurajați de asta și gândiți-vă că educatoarele au pregătirea și experiența necesară pentru a-l acomoda pe prichindel.
  • îmbolnăvirile pot fi destul de frecvente.
  • înscrierile la creșele de stat încep cu mult timp înainte de înscrierile oficiale. Mulți părinți sunt dezamăgiți deoarece dupa prima zi de înscriere oficială, nu mai există nici un loc, mai ales la creșele de renume. Dacă v-ați hotărât să mergeți pe varianta cu creșa, atunci programați o vizită și asigurați-vă că sunteți pe o listă de așteptare și mai ales, să aveți dosarul bine pregătit la îndemână.
  • creșele particulare sunt de asemenea o opțiune foarte bună, chiar dacă la unele dintre ele pretul este extrem de piperat. Dar dacă salariul vă permite să faceți o astfel de alegere, puteți merge la o vizionare unde veți afla mai multe detalii despre activitatea lor zilnică.  Sfatul nostru ar fi, atât  în cazul creșelor particulare dar și de stat, să fiți foarte atenți la detalii și mai ales să încercați să aflați și părerea altor părinți care și-au înscris copii acolo. Bineînteles că vor fi și păreri negative, pe modelul nu putem să mulțumim pe toată lumea, dar este important să aflați și alte păreri.
  • în ultima vreme s-a pus foarte mare accent pe educația timpurie. Dacă înainte la creșă copiii erau doar supravegheați și hrăniți, acum din ce in ce mai multe creșe oferă și programe educative, adică cei mici sunt educați prin joacă și activități artistice, pentru a se crea o continuitate între creșă și grădiniță.
Grupa Baby
Un adevărat trend al ultimilor ani, grupa baby din cadrul grădinițelor particulare este o altă opțiune  pe care v-o prezentăm. Ca și în cazul creșei, și grupa baby are avantaje și dezavantaje. Iată ce ar trebui să luați în considerare:
  • față de multe creșe, grupele baby au un alt program educativ. Asta înseamnă că aici, educația timpurie nu este o opțiune, ci o realitate. Copiii au un program foarte bine stabilit, cu activități, ieșiri la teatru sau în parc, participă la diverse cursuri opționale și sunt  încurajați să devină independenți și siguri pe ei de la o vârstă foarte fragedă.
  • îmbolnăvirile pot fi destul de frecvente mai ales în primele luni. Dacă la creșă, copiii intra în contact doar cu copii de vârsta lor, la grădiniță intră în contact cu copii de toate vârstele.
  • fiind înconjurați de copii mai mari, cei mici vor fi stimulați să devină mai independenți, să mănânce singuri sau să renunțe la pampers.
  • luați în considerare faptul că grădințele particulare au diverse tarife. Înainte să luați o decizie încercați să vizitați cât mai multe grădinițe care organizează  grupa baby, și alegeți-o pe cea care vă este cea mai convenabilă din toate punctele de vedere.

Bona

Dacă nici una dintre opțiunile de mai sus nu vă surâde atunci cel mai simplu este să găsiți o bonă, care să stea cu cel mic cât dumneavoastră  sunteți la serviciu. O bonă are grijă de copil, îi dă să mănânce și îl scoate la plimbare. De foarte multe ori, se implică și în educația copiilor, cu o poezie, un cîntecel sau o încurajare.

 

Speak Your Mind