Cărțile sunt poarta către un alt univers. Un univers plin de magie și de personaje de poveste, plin de miracole și întâmplări de neimaginat.
Cărțile sunt cele care ne hrănesc și ne îmbogățesc imaginația, ne transpun pe alte meleaguri, în alte timpuri, alături de oameni pe care nu-i cunoaștem, dar știm exact cum arată sau cum vorbesc. Fără să știm, învățăm de la aceste personaje și ne însușim fapte, trăiri, emoții, suntem părtași la lucruri miraculoase și fapte de curaj nemaivăzut. Luptăm alături de prinți și învingem dragoni și suferim alături de prințese când regii pleacă la luptă. Salvăm lumea alături de eroii noștri preferați și învățăm în același timp, că totul este posibil, dacă ai voință și un strop de curaj.
Deschideți această poartă copiilor dumneavoastră. Citiți-le povești și creați-le vise, dezvoltați-le mintea, oferiți-le o șansă pentru a avea o viață mai frumoasă.
Specialiștii sunt de părere că ar trebui să le citim povești copiilor încă de când sunt în burtica mamei, pentru ca aceștia să se obișnuiască cu glasul părinților. Tot ei sunt de părere că nu există copil prea mic pentru a asculta povești și că acest ritual nu poate să aibă decât beneficii. Într-o lume în care educația timpurie a devenit o certitudine, tot mai multe edituri scot pe piață cărți pentru copiii foarte mici, care conțin mai multe imagini decât cuvinte dar care sunt foarte educative. De asemenea copiii mici iubesc cărțile care îi implică și pe ei, dacă aceștia trebuie să apese pe butoane sau să deschidă diverse ferestre pentru a descoperi ceva.
În timp, copiii vor avea mai multă răbdare pentru a asculta povestea și chiar veți putea avea discuții despre poveste sau personaje. Majoritatea copiilor dezvoltă adevărate pasiuni pentru anumite cărți și rețin foarte bine personajele, cuvinte, imagini. Asta înseamnă că prichindelul tău a început să-și dezvolte memoria, imaginația sau vocabularul.
Iată câteva din beneficiile cititului:
- îmbogățește vocabularul
- stimulează dezvoltarea imaginației
- creează o legatură mai bună între copii și părinți
- dezvoltă atenția la detalii
- dezvoltă comunicarea
Pentru ca totul să meargă bine, încearcă să faci din acestă activitate una zilnică. Alege o camera liniștită, citește cursiv și cu intonație și mai ales nu îl forța pe copil să asculte o poveste dacă nu vrea sau dacă își dorește să facă altceva.
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.