Jocul în aer liber la preșcolari

Ne jucăm în aer liber!

Un studiu recent realizat în România și nu numai a arătat faptul că prescolarii petrec destul de puțin timp în aer liber. Și asta se întamplă deoarece de foarte multe ori, programul copiilor este supra aglomerat, deopotrivă de grădiniță cât și de părinți. Programa ministerului învățământului prevede ca preșcolarii să iasă afară la joacă zilnic, mai ales înaintea pranzului. Și totuși există și cazuri în care, copiii nu au timp să iasă în curte sau în parc deoarece programul lor educativ include prea multe activități pe zi, sau când educatoarea este depășită numeric de elevii din grupă, mai ales la grupele mici, unde copiii înca nu știu să se îmbrace singuri sau să se schimbe de pantofi. Pe de altă parte, uneori chiar și părinții contribuie la această problemă, deoarece după grădiniță aceștia îi duc pe copii la diverse cursuri extrascolare, fără a lua în considerare nevoia de relaxare și de joacă a copilului.

Iată ce alte concluzii au mai tras specialiștii în urma acestui studiu:

  • fețitele preferă mai puțin decât băieții să se joace în aer liber
  • circa jumatate dintre copiii de vârstă preșcolară nu au nici macar o ocazie pe zi să se joace afară
  • mamele care fac mișcare de mai mult de patru ori pe săptămână sunt cele care își scot copii mai des afară la joacă

O situație relativ îngrijoratoare am putea spune având în vedere care sunt beneficiile jocului în aer liber dar și privind statisticile care spun că avem un număr din ce în ce mai mare de copii care suferă de obezitate.

Beneficiile jocului in aer liber

Deja știm că joaca este modul în care copiii relaționează cu lumea. Prin joc învață și se exprimă, se dezvoltă și cresc sănătos. Dar dacă joaca are loc în aer liber, atunci ea va fi deopotrivă educativă si sănătoasă. Pe măsura ce cresc, copiii sunt supuși la tot mai multe riscuri, precum îmbolnăvirile sau crestea excesivă a greutății și de aceea este foarte important să oferim copiilor un program echilibrat din toate punctele de vedere. De asemenea tot mai mulți copii sunt atrași de mirajul calculatorului și al televizorului, numărul copiilor obezi crescând îngrijorător de mult în ultimii ani.

Iată câteva dintre beneficiile jocului în aer liber:

  • fortificarea și imunizarea organismului
  • creșterea rezistenței la efort
  • dezvoltarea capacității de concentrare și coordonare
  • scade riscul de obezitate sau anemie
  • ajută la dezvolatarea armonioasă a trupului și a minții
  • previne miopia
Psihologii sunt de părere că un copil care a avut o copilărie activă și plină de mișcare în aer liber, va deveni un adult cu șanse mai mari de reușită în viață. A face mișcare, a-ți face prieteni, a te murdări, a-ți crea propriile experiențe și amintiri, sunt cele care ne ajută mai târziu, la maturitate. Pe de altă parte, copiii ținuți în casă, foarte protejați, tind să devină anemici și să aibă adevărate probleme de acomodare sau socializare când vor deveni adulți. De asemenea un copil supraponderal va suferi toata viața din cauza frustărilor sale devenind introvertit.

 

 

 

Speak Your Mind