Încurajarea și răsplătirea copiilor

Suntem harnici!

Am găsit de curând pe unul dintre site-urile nostre preferate http://www.dltk-kids.com/ o idee fantastică pentru încurajarea copiilor.

Mulți dintre părinți se confruntă cu anumite probleme de comportament ale copiilor și caută diverse metode de a-i motiva. Poate una dintre cele mai populare și folosite metode este cea a recompensării faptelor bune prin diverse premii și promisiuni. Însă, dacă folosiți această metodă, trebuie să aveți grijă să nu mergeți prea departe cu ea. Adică să nu aveți surpriza neplăcută că cel nu mai face nimic fără recompensă. De asemenea nu le oferiți copiilor recompense foarte scumpe sau pretențioase, ci rezumați-vă la lucruri mici, precum o carte, o jucărie sau o ieșire în oraș, la un loc de joacă. Dumneavoastră decideți cât de lungă este perioada în care folosiți această metodă și pentru ce anume vreți să o folosiți.

Iată câteva din sugestiile noastre:

  • pentru a-l învăța pe copil să folosească olița sau toaleta
  • pentru a vă ajuta mai mult la treburile casnice
  • pentru a fi cuminte la grădiniță
  • pentru a-l stimula să facă mai multe activități educative

 

Cum funcționează:

În primul rând hotărâți pentru ce anume vreți să folosiți motivarea. Înarmați-vă cu multă răbdare. Faceți un tabel pe care îl puteți pune pe frigider dar nu înainte să-i explicați copilului despre ce este vorba. Hotarâți împreună când începeți și care este recompensa pe care o v-a primi.

De exemplu, faceți la calculator un tabel cu atâtea pătrate câte zile doriți să aplicați metoda. Apoi decupați forme (steluțe, flori, etc) sau cumpărați stickere pe care să le lipească cel mic pe tabel de fiecare dată când și-a îndeplinit misiunea. La sfârșitul perioadei, premiați-l cu ce anume i-ați promis că îi dați.

Iată cum puteți aplica metoda dacă vreți ca cel mic să folosească olița. Copilul v-a fi premiat dacă merge la oliță și chiar o folosește, nu doar dacă se așează pe ea. De asemenea el trebuie să se și spele pe mâini sau să tragă apa, dacă a folosit toaleta.

Alte idei:

Dacă doriți să folosiți metoda pentru a-i stimula pe cei mici să vă ajute cu anumite treburi casnice, atunci faceți din fiecare formă decupată sau sticker o activitate în sine. De asemenea puteți să faceți formele de două culori, unele pentru activitați și unele pe care să le primescă gratuit. La sfârșitul a, să zicem două săptămâni, mergeți împreună la magazin și cumpărați ceva frumos.

Modele și idei de tabele:

Am găsit pe site-ul http://www.dltk-kids.com/ două modele foarte interesante de tabele. Veți observa că acolo steluțele sunt deja desenate pe hârtie dar asta doar orientativ.

Pe acestea le puteți găsi aici.

Dacă însă modele nu sunt pe placul celor mici, atunci puteți să le personalizați cu personajele preferate aici. Tot ce trebuie să faceți este să urmați pașii și apoi să imprimați tabelul!

Mult succes! 

Speak Your Mind