Încurajați copiii să fie independenți!

Copii veseli și independenți!

Intrarea în colectivitate și despărțirea de părinți poate fi deosebit de dificilă pentru unii copii. Și nu vorbim doar de acomodarea în sine cu mersul la grădiniță dar și despre noile provocări pe care copiii le au de înfruntat. Reguli noi, activități, rutine, toate astea pot deveni copleșitoare mai ales dacă, înainte de a merge la grădiniță, copilul nu a fost stimulat de către familie să fie independent sau măcăr să facă singur o parte dintre activitățile cotidiene.

Dorința copiilor de a fi independeți se vede încă de la vârste foarte fragede, când aceștia doresc să meargă, să se îmbrace sau să mănânce singuri. De aceea este foarte important ca părinții să-i încurajeze pe cei mici și să-i stimuleze pentru a deveni independenți.  Chiar dacă la început lucrurile vor fi destul de grele deoarece cei mici nu știu să facă anumite lucruri, cu multă răbdare și dragoste veți ajunge la rezultate foarte bune.

Iată câteva sfaturi din partea echipei noastre:

  • nu-i refuzați pe copii atunci când aceștia doresc să facă un anumit lucru singuri. Chiar dacă credeți că cei mici nu știu să facă acel lucru, amintiți-vă că nimeni nu s-a născut învățat și că practica este cheia reușitei.
  • stimulați-i cu diverse recompense dar nu mergeți prea departe. Copiii trebuie să facă anumite lucruri pentru că așa este normal nu pentru a primi recompense.
  • cereți-le părerea atunci cînd luați o decizie, mai ales dacă îi privește pe ei.
  • mergeți împreună la cumpărături și lăsați-l și pe copil să aleagă anumite obiecte sau alimente care îi plac.
  • implicați-l în activitățile casnice sau rugați-l să vă ajute la bucătărie.
  • nu-l grăbiți atunci când face ceva de unul singur! Amintiți-vă mereu că prichindeii au mânuțele mici și nu foarte multă îndemânare dar cu cât exersează mai mult cu atât va deveni mai bun la un anumit lucru.
  • nu-l stresați spunându-i mereu că trebuie să facă un anumit lucru pentru că acum este mare și nu-l sufocați cu exemple despre alți copii din jurul său care sunt mai independenți. Ideea este să-l încurajați, nu să-l descurajați!
  • lăudați-l mereu pe cel mic pentru reușitele sale. Asta îl va face să se simtă foarte bine. Nu țineți bucuria numai pentru dumneavoastră! Sunați-i pe bunici sau pe prieteni, povestiți-i și educatoarei la grădiniță sau vecinilor. Cu cât mai multe încurajări, cu atât mai bine!
  • nu vă pierdeți răbdarea!
  • nu așteptați până începe grădinița pentru a-l stimula să fie mai independent. În colectivitate este bine să știi să te descurci singur, să mănânci sau să te îmbraci.

Speak Your Mind