Jocuri pentru acomodarea și împrietenirea copiilor

happy-kids

Marioneta mea

În primele zile de grădiniță faceți împreună cu copiii marionete care să-i reprezinte. Folosiți farfurii de carton pentru față, lână pentru păr și hârtie colorată sau carton colorat pentru ochi, față și nas și bețisoare de lemn pentru suport.  După ce sunt gata, rugați-i pe copii să pregătească o piesă de teatru pe care să o prezinte în clasă. Puteți să împărțiți copiii pe echipe și să le dați povești diferite pe care să le pună în scenă.

Îți mai aduci aminte?

În prima zi de grădiniță faceți o poză fiecarui copil din grupă în dublu exemplar și laminați-le. Transformați-le într-un joc de memorie ( puneți pozele cu spatele în sus și rugați-i pe copii să găsească celalată poza indentică). După câteva săptămâni dați una dintre poze părinților.

Să ne cunoaștem mai bine…

Este un joc foarte distractiv mai ales pentru că implică folosirea hârtiei igienice. Iată cum funcționează: așezați toți copii pe covor și rugați-i să ia atâta hârtie igienică cât cred că vor avea nevoie, dar nu le spuneți pentru ce. După ce toată lumea a râs pe tema hârtiei igienice pe săturate, spuneți-le copiilor că pentru fiecare pătrat de hârtie luată, trebuie să spună un lucru despre ei. La ultima bucată de hârtie trebuie să-și spună numele.

Mascota clasei

Dacă grupa sau clasa voastră nu are o mascotă, atunci ar fi foarte bine să alegeți una. Apoi așezați toti copiii într-un cerc și dați drumul la muzică. Mascota se va plimba din mână în mână iar atunci când muzica se oprește, copilul la care se află mascota trebuie să se prezinte. Pe parcurs acest joc se poate folosi și în alte scopuri, de exemplu sa-și spună numele și care este animalul lor preferat.

Prieteni lipicioși

Fiecare copil primește câte un sticker pe care să îl lipească în piept atunci când intră în clasă fără să știe de ce anume îl primește. Asigurați-vă că fiecare sticker este în dublu exemplar și fiecare copil are câte un partener. Rugați-i apoi pe copii să-și găsească partenerul și să-i pună câteva întrebări ca de exemplu ce hobby-uri are sau care este sportul preferat. Apoi fiecare copil trebuie să-și prezinte în fața clasei partenerul.

Capsula timpului

La începutul anului școlar, faceți împreună cu copiii activitatea numită Capsula timpului folosind un tub de carton precum cel de la servețelele de bucătărie. Copiii trebuie să se deseneze pe ei și cu ajutorul educatoarei să scrie un bilețel pe care să le păstreze în tubul de hârtie, care a fost decorat în prealabil. Atașați o hârtie pe care să scrie A se deschide pe…(ultima zi de grădiniță). În acea zi, toți copii își pot deschide capsula timpului.

Al cui este pantoful acesta?

Toți participanții la joc trebuie să-și scoată un pantof. Toți pantofii se pun apoi într-o grămadă. După ce ați numărat până la trei, fiecare copil trebuie să ia din grămadă un pantof și să găsească proprietarul. După ce a găsit copilul căruia îi aparținea pantoful, acesta trebuie să afle trei lucruri despre proprietar pe care să le prezinte apoi în fața clasei.

Un portret în mărime naturală

Pentru această activitate aveți nevoie de bucăți mari de hârtie. Fiecare copil se va întinde pe jos, pe câte o bucată mare de hârtie, în timp ce educatoarea sau un alt copil îi desenează conturul corpului. Apoi acel copil trebuie să se deseneze pe el în acel contur, așa cum se vede el. La sfârșit veți avea o expoziție deosebită și veți afla multe lucruri interesante despre copii. Acest tip de activitate o puteți face la începutul și la sfârșitul anului școlar pentru a vedea cât de mult au crescut și au evoluat copiii.

Bătaie cu bulgări

Dați fiecărui copil câte o hârtie albă pe care să se deseneze pe ei. Apoi rugați-i să mototolească hârtia ca pe un bulgăre de zăpadă. După ce toți copiii s-au așezat într-un cerc, anunțați-i că va avea loc o bătaie cu bulgări timp de un minut. Alegeți și o muzică potrivită pentru acest eveniment, ceva alert și vesel. După ce minuntul de bătaie s-a terminat fiecare copil trebuie să ia de pe covor câte un bulgăre de zăpadă și să ghicească cine este copilul din desen.

 

Speak Your Mind