5 soluții pentru a rezolva rivalitățile între frați

Una dintre cele mai mari probleme de care se lovesc părinții care au cel puțin doi copii sunt rivalitățile dintre frați. Frații, ori se ceartă, ori se contrazic, ori se pârăsc ori se supară și toate astea ajung pe masa de mediere a părinților care de multe ori nu știu cum să aplaneze conflictele care apar între cei mici.

Iată cinci soluții pe care le puteți folosi pentru a rezolva sau a preveni rivalitățile între frați, oferite de John Rosemond în cartea sa “The New! Six-Point Plan for Raising Happy, Healthy Children” (Andrews McMeel Publishing).

1) Frații sau surorile mai mari nu sunt bone!

De cele mai multe ori, avem tendința să-i trimitem pe frați împreună oriunde, la joacă sau la întâlnirile cu prietenii. Dar asta poate fi o mare greșeală. Așa că nu insistați să-i trimiteți împreună la astfel de ieșiri. Desigur, este foarte ușor pentru noi ca fratele sau sora mai mare să aibă grijă de frații ei mai mici, dar asta v-a crea în mintea copilului mai mare un serios sentiment de supărare, un  resentiment față de copilul mai mic, de care trebuie să aibă grijă în loc să se distreze cu prietenii lui care au aceeiași vârstă. De asemenea, dacă fratele mai mare are timpul lui să se joace cu prietenii lui și atât, fără a fi obligat să facă pe bona, acesta va avea un comportament mult mai frumos față de fratele mai mic, atunci când sunt doar ei doi singuri. Și pentru a nu-l supăra pe cel mic organizați o activitate alternativă pentru el sau jucați-vă chiar dumneavoastră cu el.

2) Nu luați partea nimănui!

Atunci când interveniți într-un conflict, există o posibilitate foarte mare să identificați un copil ca fiind “victima” și pe celălalt ca fiind “personajul rău”. Problema evidentă este: amândoi sunt implicați în conflict așa că nu este corect să-i luați partea numai unuia. Problema mai puțin evidentă este: în timp, veți crea o dinamică care va deveni o certitudine. Dacă un copil se obișnuiește cu eticheta de victimă, atunci v-a căuta mereu să-l supere pe fratele pe care l-ați etichetat precum cel rău, pentru a obține atenția cu care s-a obișnuit. Cel mai bine este să-i lăsați să-și rezolve singuri probleme și să interveniți doar când unul dintre copii devine un pericol fizic sau psihic pentru celălalt.

3)  Dați fiecărui copil spațiul lui.

Robert Frost spunea că gardurile sunt cele care fac vecinii să fie buni. Gardurile și linile imaginare (în mașină, într-un dormitor comun) sunt cele care fac frații să fie buni. Pentru a evita conflictele teritoriale cel mai bine este să delimitați în mod foarte clar spațiu fiecăruia. De exemplu, dacă doi frați împart același dormitor, măcar faceți în așa fel încât fiecare frate să aibă biroul lui sau cutia lui de jucării.

4) Nu faceți comparații între frați.

Una dintre cele mai mari greșeli făcute de părinți este să compare frații între ei. Părinții știu deja că nu este bine să spună: “De ce nu poți să fii ca sora/ fratele tău?” dar și comparațiile mai subtile precum “Ia uite ce frumos se joacă fratele tău cu jocul lui!”  pot avea rezultate nedorite.  Bineînțeles că este foarte bine să-i lăudăm pe copii atâta timp cât nu avem o agendă ascunsă, cum ar fi să încercăm să-l facem pe celălalt copil să se joace și el frumos cu jocul lui, nu doar să-l împrăștie pe covor.

5) Fii un super model pentru copiii tăi.

Părinții sunt modele ideale pentru copiii lor. Aceștia oferă exemple pline de semnificație despre cum doi membrii ai unei familii trebuie să-și vorbească și să se poarte unul cu celălalt. Așa că purtați-vă frumos cu soțul sau soția dumneavoastră și este posibil ca cei mici să vă urmeze exemplu.

Speak Your Mind