Homeschooling sau grădinița de acasă

Învățăm acasă

Învățăm acasă

În ultimii ani s-a vorbit din ce în ce mai des în România despre Homeschooling sau școala de acasă, asta deși la noi în țară acest sistem de educație nu este recunoscut de către autorități.

Mulți părinți însă au început să adopte acest sistem de învățământ pentru copiii de vârstă preșcolară  mai ales că în România grădinița nu este obligatorie.

Care ar fi motivele pentru care un părinte ar alege să-și educe copilul acasă? Printre cele mai des întâlnite motive putem menționa:

 • unul dintre părinți stă acasă
 • numărul foarte mare de copii din grupele unor grădinițe (în special cele de stat)
 • dorința de a controla ce învață copilul și siguranța că învață ceea ce trebuie
 • copilul nu s-a putut integra în colectivitate

În strainătate această metodă este una deosebit de populară, școala fiind cea care oferă părinților toate informațiile și materialele necesare. Însă în țara noastră dacă alegeți să mergeți pe acest sistem trebuie să știți că nimeni nu o să vă ofere informații și mai ales părintele este cel care trebuie să facă rost de materiale necesare educării copilului.

Din fericire însă, internetul este o sursă valoroasă de materiale didactice, ce pot fi folosite cu ușurință în acest proces. Mulți părinți care au ales această cale țin jurnale virtuale sub forma unor bloguri din care vă puteți inspira și de unde veți înțelege mai bine ce presupune de fapt homeschooling-ul.

Dacă homeschooling-ul este pentru dumneavoastră o idee de viitor ar trebui să țineți cont de următoarele lucruri:

 • înainte de toate, realizați o planificare anuală a tuturor temelor pe care doriți să le abordați
 • gândiți-vă ce anume ați dori să știe copilul dumneavostră la sfârșitul unui an școlar
 • căutați pe internet planificări făcute de educatoare și o programă a Ministerului Învățământului
 • respectați programul zilnic fară a supraaglomera copilul cu prea multe activități
 • copilul are nevoie de pauze, așa că lăsați-l să se joace
 • copiii învăță prin joacă, deci statul la masă poate deveni plictisitor sau stresant pentru cei mici. Faceți jocuri pe covor, prin casă, jucați-vă cu diverse obiecte (de exemplu la bucătărie sau la baie – jocuri de rol)
 • faceți multe jocuri de mișcare mai ales când cel mic dă semne de plictiseală. Un pic de mișcare îl va stimula și înveseli.
 • copiii învăță din experiență deci puteți ține multe lecții în natură unde copilul poate observa schimbările ce au loc, la muzee, la teatru, la piață, la ferma animalelor
 • nu faceți același tip de activitate într-o singură zi. De exemplu citiți o poveste apoi după o mică pauză cântați un cântecel sau faceți un joc de mișcare
 • pentru ca cel mic să învețe cît mai bine despre o noțiune vorbiți-i despre o anumită temă timp de mai multe zile sau săptămâni, legând toate activitățile de acea temă
 • lăsați-i pe copiii să fie veseli, creativi, originali, chiar dacă ce iese din mâinile lor nu se ridică mereu la așteptările părinților
 • țineți minte că fișele de lucru sunt o modalitate de evaluare, nu de predare
 • lăudați-i mereu pentru reușitele lor și nu-i certați atunci când greșesc
 • de multe ori bonele au experință pedagogică și vă pot ajuta cu activitățile
 • dacă vedeți că cel mic nu face față unor anumite activități, nu insistați. Faceți câteva activități mai ușoare și reveniți la activitatea mai grea peste câteva săptămâni

BookCity.ro

Unde puteți găsi materiale

Cel ma complet și profesional site de materiale didactice din România este la ora actuală www.didactic.ro . Aici puteți găsi planificări, fișe de lucru, idei de activități practice și multe alte materiale create de profesori, educatoare și învățătoare.

Alte site-uri mai mici dar cu materiale foarte utile și originale puteți găși cu o simplă căutare în Google.

Site-uri cu tematică Homeschooling

Vă recomandăm și o serie de bloguri românești și site-uri ce au ca tematică prezentarea unor activități  tip Homeschooling:

 • Mic Atelier de Creație este unul dintre cele mai frumoase, mai originale și mai complete site-uri ce oferă informații, idei, sfaturi, imagini, materiale, fișe și cam tot ce aveți nevoie pentru a porni cu dreptul în această minunată aventură alături de copii dumneavoastră. M. o fetiță de 4 ani, împreună cu mămica ei Camelia, vă deschid ușa casei lor și vă invită să vedeți ce înseamnă cu adevărat grădinița de acasă. Una dintre cele mai interesante activități este fără doar și poate prezentarea sistemului Montessori pe care mămica M.-ei l-a folosit pentru a învăța-o pe cea mică să citească.
 • Două Fete Cucuiete prezintă aventura a două fetițe deosebit de talentate ce învață prin joacă despre lumea din jurul lor. Găsiți aici și multe idei foarte utile pentru predarea limbii engleze, jocuri didactice, activități practice și experimente.
 • Grădinița Fluturașilor Talentați  este un blog deosebit ce vă pune la dispoziție materiale didactice originale, idei de activități practice inedite însoțite de poze explicative, cântece, poezii sau fișe de lucru și de colorat. Intrați în universul magic al copilăriei alături de niște prichindei talentați și veseli ce alături de educatoare lor Simona, descoperă lumea magică din jurul lor.
 • Amintiri de buburuză este blogul unei mămici, Laura și al unei buburuze talentate ce deslușesc împreună tainele învățăturii prin activități deosebite precum artă, matematică, limbi străine, activități practice sau fișe de lucru și de colorat. Aici veți găsi zilnic materiale noi și idei originale ce sigur vă vor fi de folos.
 •  Mami, joacă-te cu mine este un blog vesel, colorat, plin de idei originale și inedite. Găsiți aici multe activități potrivite copiilor mici cu vârste până în trei ani și o idee fantastică ce trebuie neapărat pusă în practică numită Busy Bag.
 • Ursuleții năzdrăvani oferă o imagine concretă a ce înseamnă cu adevărat homeschoolingul. Urmăriți activitățile zilnice a doi frățiori veseli și foarte curioși și inspirați-vă din activitățile pe care aceștia le fac împreună cu mama lor.
 • Pitici dar voinici este un site pe care veți găsi mai multe decât idei educative dar și sfaturi diverse despre copii, casă sau mâncare. Vizitați-i pentru a găsi multe materiale educative, idei de activități practice, jocuri distractive sau jocuri și povești.
 • Our English Homeschool este un blog original și foarte bine documentat. Găsiți aici materiale și idei de activități însoțite de metode moderne de predare, precum și resurse pentru predarea limbilor engleză, franceză și spaniolă pentru preșcolari.
 • Caiet pentru casa mea este un blog vesel și plin de idei originale. Aici veți găsi o mulțime de jocuri didactice, activități practice, povești, sfaturi despre cum să crești un copil sănătos și echilibrat, dar și multe multe alte lucruri interesante ce vă vor fi de ajutor . Cele mai interesante articole de pe blog le găsiți în categoria Școala de Acasă.
 • Alfabet Recreativ este un blog ce sigur vă va inspira în realizarea unor activități deosebite. Printre materialele prezentate veți găsi o mulțime de activități practice, jocuri de toate felurile, sfaturi utile, rețete pentru copii sau povești și cântece. Dar ce veți admira cel mai mult este veselia cu care cele două fetițe ale autoarei blogului (Adela) descopră lumea din jurul lor și prin mămica lor, ne-o împărtășesc și nouă.
 • Noi și căminul nostru vă invită să descoperiți activități și idei simple și originale pe care le puteți pune oricând în practică alături de prichindeii voștri. În categoria Școala de acasă veți găsi o mulțime de activități practice, jocuri didactice, sfaturi și recomandări.
 • Șotron este un blog pe care veți găsi o mulțime de activități foarte interesante potrivite mai ales copiilor peste 4 ani, care stăpânesc destul de bine anumite noțiuni dar și câteva potrivite copiilor mai micuți.
 • Copilăria nostră frumoasă este un blog ce vă întâmpină cu aceste vorbe deosebite: “Creştem împreună, copii şi părinţi, şi ne bucurăm unii de prima, ceilalţi de a doua copilărie :-)”. Găsiți aici multe idei interesante despre educația timpurie, despre limbile străine, cărți pentru copii și activități muzicale.
 • Dulcea mea casă  vă invită să descoperiți o mulțime de idei foarte frumose, originale și ușor de pus în practică mai ales cu copilașii mai mici. Autoarea blogului spune: “Fiecare copil învață în felul său. Este de datoria părintelui să observe în ce fel învață fiecare copil cel mai bine și să-l ajute să își dezvolte o formulă câștigătoare proprie pentru învățare.”
 • Stropi de suflet la vedere este un blog deosebit dedicat copiilor de toate vârstele. Veți găsi aici poezii și povești originale ce pot fi învățate cu ușurință de către copii.

Psihologii avertizează însă că preșcolarii ai căror părinți aleg acest sistem pot avea probleme de acomodare și integrare în colectivitate. Pentru a evita aceste probleme, puteți să-i înscrieți pe copii la diverse cursuri sau cluburi unde pot intreacționa cu alți copii de vârsta lor dar și cu adulți.

Comments

 1. multumesc pentru link 🙂
  este o surpriza foarte placuta

 2. Multumim din suflet pentru aprecieri, pentru articolul atat de complex, chiar este o mare supriza (si foarte placuta pentru noi).

  Cel mai mult, insa, ma bucura sa aud, sa vad faptul ca tot mai multi parinti se implica in educatia micutilor lor!

  Va felicit pentru initiativa, dar si pentru blogul pe care il descopar cu bucurie imensa.

 3. Multumim mult pentru ca ne-ati mentionat pe lista 🙂

 4. Un articol foarte frumos!Mulţumesc mult pentru link!

 5. Foarte binevenit articolul, multumim!
  Pe didactic.ro am gasit si eu materiale utile cand am avut nevoie, chiar este cea mai mare sursa in domeniu in limba romana.

 6. multumim din suflet pentru aprecieri! a fost o mare supriza pentru noi sa ne descoperimm blogul aici . Articolul este nemaipomenit si foarte detaliat – un real ajutor pentru noi, cele ce facem scoala de acasa cu cei mici.

 7. Multumim mult pentru apreciere, ma bucur ca va plac activitatile nostre . Articolul este foarte util. Ma bucur ca tot mai multi parinti se implica din ce in ce mai mult in educatia copiilor. Fetita mea cea mare merge si la gradinita, dar imi place sa completez activitatile si cand vine acasa.

 8. Recomand si http://homeschooling.urbankid.ro/ pentru informatii despre homeschooling. Am gasit la ea multe informatii utile, interviu inedit. E o proaspata mamica foarte informata in domeniu.

 9. Multumim pentru apreciere si va dorim in continuare spor in toate !

Speak Your Mind